Pidä puolesi : irti narsistin hampaista! /

Janne VILJAMAA : PIDÄ PUOLESI : irti narsistin hampaista (WSOY 2010)

 

"Liian hyvää ollakseen totta" toistuu narsistien uhrien kertomuksissa tutustumisistaan "satuprinssiinsä" tai "satuprinsessaansa".  Narsistit osaavat näytellä hurmurinroolinsa täydellisesti.  Viljamaan kirja pyrkii paljastamaan narsistin naamiot ja manipulointikeinot sekä antamaan neuvoja narsistin valtavankeudesta irtautumiseen niin kotona kuin työpaikalla.

 

Kirjassa viitataan muihinkin persoonallisuushäiriöihin, mutta narsismia käsitellään monelta kannalta, esim. narsismin juuret lapsuudessa ; narsisti vanhempana ; narsisti puolisona ; narsisti esimiehenä ; narsisti hirmuhallitsijana - sekä lahkonarsistit.  Kirjan oivalluksia mm. : "empatia on manipulaation pikkuveli - sarkasmi vihan sukulainen" ; "narsistin omatunto on puhdas - se on käyttämätön".  Hirmuhallitsijat, lahkonarsistit ja esimiesnarsistit keräävät ympärilleen "hovin", jonka he manipuloivat niin, että nämä menettävät oman identiteettinsä.  Hirmuhallitsijat teloittavat älymystön, lahkonarsistit luovat tiiviin yhteisön, josta tulee salaseura käsittämättömine sääntöineen. Puolisona narsisti alistaa toisen henkisesti ja usein väkivaltaisesti, valehtelee ja nöyryyttää, jne. Naapurit ovat lumottuja ja sokaistuja, he eivät näe eivätkä usko uhria.

 

Narsistiseen luonnehäiriöön on olemassa terapiahoitoa, mutta eihän narsisti ikinä tunnusta olevansa avun tarpeessa, hänhän on täydellinen ja aina oikeassa.   Viljamaa tuo esille myös, miten narsistinen yhteiskuntamme ruokkii  egopöhöä viihde- ja väkivaltaohjelmillaan.

 

Narsismista on kirjoitettu lukuisia muitakin kirjoja, esim.

- Naimisissa narsistin kanssa (useita kirjoittajia) (sis. myös juristin neuvoja uhreille)

- Jorma Myllärniemi: Narsismi : vamma ja voimavara (sis. lukuisia esimerkkejä       mm.               kirjallisuudesta)

- Tuija Välipakka & Arja Lehtosaari: Sata tapaa tappaa sielu. Narsismin uhrit kertovat.                  (vertaistukikirja; mistä tunnistaa narsistin; kiltit ihmiset vaarassa; uhrautuminen ja uhriutuminen jne.)

-  Sirpa Polo: Narsisti esimiehenä : miten vapauduin työpaikkahelvetistä. (2011)

 

Birgit Hyvönen