Matka kuvien taakse /

Francesca MARCIANO: MATKA KUVIEN TAAKSE  (WSOY 2010)

Mitä yhteistä on italialaisen Marcianon romaanilla "Matka kuvien taakse" ja äsken julkaistulla National Geographic Suomi -lehdellä (2010:12)?  - Lehden artikkeli "Verhottu kapina" on kuin suora jatkokertomus kirjan tarinalle.

Kirja kertoo italialaisesta Mariasta, valokuvaajasta, sekä lontoolaisesta toimittajasta, Imosta, jotka saavat toimeksiannon lähteä Kabuliin, Afganistaniin,  tekemään kuvareportaasia naisten elämästä ja kuolemasta. Naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Naisten itsemurhista. Ja tyttöjen.  Tässä maassa mikään ei kuitenkaan suju länsimaisten naisten suunnitelmien mukaan, koska he tekevät jatkuvaa ketjukolaria paikallisen toiminta- ja ajatustavan kanssa. He pääsevät kuitenkin tapaamaan sairaalassa makaavaa, polttoitsemurhaa yrittänyttä 17-vuotiasta tyttöä (yritti näin paeta isän määräämää avioliittoa) sekä erään kyläyhteisön naisia, mutta vihaisesti heidät ajetaan ulos.  Heidän turvanaan on kuitenkin paikallinen Hanif, ystävällinen autonkuljettaja ja opas, jonka uhrautuvuus on sankarillista. Koskettava on myös hänen vaimonsa menehtyminen synnytykseen.

Siitä, mihin kirjan Maria ja Imo jäävät, jatkaa NG:n artikkeli "Verhottu kapina" : elämäntarinoita ja kuvia Afganistanin naisten ja tyttöjen kohtaloista, esim. 11-vuotias Fariba-tyttö, joka bensiinipullolla poltti itsensä, tai 12-vuotiaana naitettu nyt 22-vuotias naisvanki, joka ei pääse vapauteen eikä saa avioeroa. Ja monta muuta. Monissa muslimimaissa vainotaan musliminaisia ja -tyttöjä - sekä kristittyjä ja muita ei-muslimeja. Kirja ja artikkeli ovat vakavaa luettavaa, jotka sopivat aiheeksi ainakin 27.1., jolloin vietetään "vainottujen uhrien muistopäivää".

Birgit Hyvönen