Kaarlo HIRVILAMMI: TARINOITA LIVINGSTONEVUORILTA (Suomen Lähetysseura 2009)

Suomen Lähetysseura lähetti pastori Kaarlo Hirvilammen lähetystyöhön Tansaniaan (ent. Tanganjika) vuonna 1958.  Hän oli siellä perheensä kanssa vuoteen 1969, jonka jälkeen he siirtyivät Etiopiaan.

Tarinankerronta on olennainen osa afrikkalaisten elämää.  Näin siirrettiin menneiden polvien tapahtumat ja opetukset tuleville polville, kun luku- ja kirjoitustaitoa ei vielä ollut.  Hirvilammin tarinoissa muistellaan omakohtaisten kokemusten lisäksi monen muun - sekä tansanialaisen että kansainvälisten lähettien - kokemuksia sadan vuoden ajalta.  Esipuheessaan kertoja toivoo, että tämä tarinakokoelma antaisi lukijalle "kipinän" ja avaisi silmät näkemään, mitä todella on olla lähetystyöntekijänä ruohonjuuritasolla.  Aika muuttuu, mutta tehtävä on edelleen sama: Jeesuksen antaman lähetyskäskyn toteuttaminen; auttaa ihmisiä pimeästä pakanuudesta, noituudesta, ihmisuhreista, kostosta ja pelosta evankeliumin ilosanoman kautta vapauteen ja vastuuseen. Lähetystyöntekijältä kutsumus on vaatinut koko perheen panoksen, monesti koko elämän - aina kuolemaan asti.

Kirjan erinomaiset tarinat ovat vierelläkulkijan lämminhenkisiä kohtaamisia, vuorovaikutusta; monesti järkyttäviä ja surullisia, mutta usein myös onnellisen lopun saavia.  Ennen kaikkea niihin kätkeytyy afrikkalaisesta arjesta kumpuavaa elämänviisautta kuten esim. saviruukun valmistus särkyneistä ruukuista.  Niissä välittyy rakkaus ja kunnioitus Tansanian kansoja ja heimoja kohtaan.  Lukijalle avautuu uusi maailma, jos ei ole ennen lähetystyöhön perehtynyt.  Afrikan upea luonto karuine lakeineen piirtyy myös silmien eteen.  Kirja sisältää myös valokuvia.  Teos on kunnianosoitus ei vain kansainväliselle lähetystyölle sekä Tansanian omien asukkaiden uurastukselle maansa rakentamisessa, vaan myös lähetyskäskyn antajalle.

Lainaus kirjan lopusta: "Safari on ainutkertainen matka. Sitä ei voi ottaa uusiksi. Se ei sellaisenaan koskaan toistu. Matkaseurue ei hajoa matkalla, sillä päämäärä on yhteinen. Matkalla oltaessa päämäärä on alituiseen mielessä. Erityisesti kovassa helteessä ja ahdistavina hetkinä sitä ajatellaan. Siitä keskustellaan ja ikävöiden odotetaan perille pääsyä. Safari on verraton kuva ihmiselämästä ja erityisesti kristityn elämästä! Elämä on ainutkertainen, totista matkantekoa, ei huvimatka. Asettuminen jonnekin täällä maailmassa on aina väliaikaista leiriytymistä. Ihmiselämän safarilla on johtaja, joka on suunnitellut matkan ja asettanut tavoitteen. Hän varustaa matkaan, antaa matkaeväät ja tehtävät. Hän on itse koko ajan mukana..."(s. 358)

Birgit Hyvönen