RUNA WESTMAN : SOTALAPSITARINA : Miksi juuri sinä?  (2008)

Tämä kirja kertoo mieheni serkun, Hautamäen Martin (myöh. Martti Westman), tarinan sotalapsena Suomessa ja Ruotsissa.

Runa Westman on perehtynyt huolellisesti Martin suvun taustoihin: Martin isä oli Taneli Hautamäki Haapajärven Autiorannalta ja äitinsä Saara Hyvönen Haapajärven Oksavan kylältä, Kontiolasta.  Westman sukeltaa 1860-luvun nälkävuosien ja herännäisyyden leviämisen kautta Pohjanmaalle 1900-luvun alkupuolelle seuraamaan näiden kahden suvun kohtaamista. Kirjassa on kuva hääkutsusta Tanelin ja Saaran häihin Kontiolaan v. 1927.

Perheeseen syntyi yksi tytär ja neljä poikaa.  Martti syntyi v. 1936 toiseksi nuorimpana. Kirjassa pohditaan mm. miksi juuri Martti valittiin sotalapseksi Ruotsiin; millaisia myllerryksiä aiheutti pienen pojan sielunelämässä ero omasta kodista ja kielestä; millainen oli vanhempien vastuu ja tuska - isänmaallisuuden velvollisuudentunto - motiivi lapsen lähettämiseen tai Suomen ja Ruotsin valtion painostus ja propaganda. Martti lähetettiin kahteen kertaan Ruotsiin.  Palattuaan toisen kerran kotiin, ei hän arvannut, että Ruotsin vanhemmat tulisivat vielä "vaatimaan" häntä omakseen!

Kirjan tapahtumat liikkuvat akselilla Haapajärvi - Kemi (jossa perhe välillä asui) - ja Ruotsin Svedje.  Kirjoittaja Runa Westman on Martin puoliso.  Hän on onnistunut kirjoittamaan sujuvasti ja huumorilla höystäen, vaikka tapahtumat ovat vaikeita ja tuskallisia.  Kerronnan lomaan mahtuu valokuvia sekä hupaisiakin kuvauksia esim. poikasten leikeistä ja kolttosista sota-aikana, Kontiolassa olleista venäläisistä sotavangeista sekä Kaappi-Jaakosta, joka eli isossa kaapissa piilossa kolme vuotta.  Kirjan lopussa olevassa runoelmassaan Runa paljastaa oman vastauksensa otsikon kysymykseen.  Runa ja Martti Westman asuvat Svedjessä sillä samalla tilalla, johon Martti aikanaan meni sotalapseksi ja sittemmin adoptoitiin. 

Birgit Hyvönen