kuva.php?kuva=110f9ef511b7655e2230898240xx

Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä

Ove, 59 v, ruotsalainen mies, ei paljon puhele. Hän on periaatteen mies. "Me emme ole sellaisia, jotka kantelevat muiden tekemisistä, isä vastasi. Ove nyökkäsi. He jatkoivat matkaa hiljaisuuden vallitessa". "...juuri tuona päivänä hän oppi, mitä oikeudenmukaisuus oli.""...juuri tuona päivänä hän päätti olla mahdollisimman vähän erilainen kuin isänsä."

Ihmiset väittivät, että Ove näki maailman mustavalkoisena. Mutta vaimo oli väri. Kaikki väri, mitä Oven maailmassa oli. Vaimon kuoleman jälkeen Ove ei löydä elämälleen tarkoitusta. Hän suunnittelee erilaisia tapoja tehdä itsemurha, mutta aina joku tai jokin keskeyttää Oven puuhat. Yleensä keskeyttäjä on joku apua tarvitseva naapuri, useimmiten naapurissa asuva kahden pienen tytön äiti raskaana oleva Parvaneh - kotoisin "jostakin persiasta"!

Ove käy säännöllisesti vaimonsa Sonjan haudalla, vie sinne vaaleanpunaisia kukkia, silittää kiveä ja kertoo Sonjalle, mitä on tapahtunut. 

Mies, joka rakasti järjestystä on kaunis rakkaustarina. Se on kertomus periaatteista, suvaitsevaisuudesta ja ennenkaikkea kertomus miehestä, jonka sosiaaliset taidot ovat todella heikot, jos niitä mitataan puheen määrällä, mutta huippuluokkaa, jos niitä mitataan käsillä tekemisellä. Oven kieli koostuu teonsanoista.

Kirja oli hauska, viihdyttävä, liikuttava. Voisi luulla, että päähenkilö on Suomesta Ruotsiin muuttanut! Hyvänmielen lukemista! Suosittelen!

- eila