Haltiakuusen alla : suomalaisia kirjailijakoteja

Kirjailija: Annemari SaureAnne Helttunen
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Avain
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 250
Julkaisuvuosi: 2013 (lisätietoa)

Tein riemullista kulttuurimatkaa eri puolille Suomea, pistäydyin saaristossa, Norjan tuntureilla, piipahdinpa Virossakin! Moni paikka oli entuudestaan tuttu, joittenkin osalta piti ruveta suunnittelemaan käyntiä. Ihan hävetti, että joku kohtuullisesti saavutettava paikka oli käymättä!

Monet kirjailijoistamme ovat eläneet hyvin vaatimatonta elämää, joskus kurjissakin olosuhteissa. Monen luomisvoima on ollut parhaimmillaan kaukana suurten kaupunkien hälinästä maaseudun rauhassa. Haltiakuusen alla esittelee meille niin Aleksis KIven kuolinmökin kuin Maila Talvion kotikartanon, Nils Aslak Valkeapään hienon taiteilijakodin Pohjois-Norjassa ja Aino Kallaksen hyvin vaatimattoman kesäpaikan Virossa Hiidenmaan Kassarissa. Kaksi viimeistä pistin listalle, haluan ehdottomasti joskus käydä kuten myös Anni Blomqvistin Simskälalla! Harukin on haaveena...

Tuntui hyvältä aloittaa tästä ihan läheltä, Iisalmesta Mansikkaniemen pappilasta, jossa olen erinäisiä kertoja vieraillut. Kerran saimme kokea upean yhden naisen teatterin, kun "rovasti ja ruustinna olivat männeet sukujuhliin ja minä pahanen piika oon vuan kotona. Mutta jospa ossoisin jottai sannoo..." Ja osasihan tämä vanhaan tapaan pukeutunut piika "jottai sannoo".

Toinen paikka vieläkin lähempänä on Haanpään Korpelainen, jossa nykyisin tulee käytyä joka kesä kerran pari. Jos ei muuta, niin katsomassa hautakiviä, jotka Aili ja Pentti toivat saaresta talon taakse - toiveenahan heillä oli tulla haudatuksi Korpelaiseen. Isompi kivi Ailille, "kun sinulla on enempi syntiä". Haanpäähän voi tutustua myös Piippolan kirjastossa. Ihana kesäretki käydä Korpelaisessa ja Piippolan kirjastossa! 

Tuttuja paikkoja oli onneksi monta! Olen päässyt käymään Päätalon Kallioniemessä jo 1970 -luvulla, Viidan kotona Pispalassa, Runebergin kotona Porvoossa, Sammatin torpassa, Aleksis Kiven kuolinmökissä, Maila Talvion työhuoneessa Hartolassa, Sillanpään Myllykolussa ja Töllinmäellä sekä Paulaharjun työhuoneessa Pohjois-Pohjanmaan museossa.  Hävettää tunnustaa, että Iki Kiannon Turjanlinna on käymättä. Päätettiin ottaa ensi kesän ohjelmaan!

Kirja toimii loistavana innoittajana! Jos et ole käynyt aikaisemmin jossakin  paikassa, voit kirjan avulla tutustua paikkaan ja kirjailijaan ja sitten käydä paikan päällä tai jos kirjailijakoti on jo sinulle tuttu, kirjan avulla voit vierailla siellä uudelleen ja uudelleen!

Kiitoksia tekijöille! 

Lämpimästi suosittelen!

-eila

 

Haltiakuusen%2520alla_kansi_authoriso-no