Kuusikymppisten kirja /

Hilkka  LAUKKA-SINISALO : KUUSIKYMPPISTEN KIRJA  (Minerva 2013, 2.p.)

Kirjan synkkä kansi ei houkuttele ollenkaan.  Siitä tulee mieleen vanha vihko.  Tosin siihen on pujahtanut pieni jänis, joka osoittautuu pian Arto Paasilinnan lemmikiksi kirjasta Jäniksen vuosi. 

Niin kuin jänis voi symboloida uramiehen elämässä jotain käänteentekevää, niin tässä kirjassa on 92 lukua - ikkunaa - jotka viestittävät: pysähdy, katso taakse, nyt-hetkeen ja tulevaisuuteen.  On aika tehdä elämän tilannekatsaus ja valmistautua tuleviin eläkepäiviin.  Nämä 92 ikkunaa tarjoavat kohderyhmälle, 1946-1956 syntyneille, pohdittavaksi kysymyksiä, joita voi miettiä yksin tai porukalla, esim. ystävien tai perheenjäsenten kanssa.  Laukka-Sinisalo tuo runsaasti esimerkkejä kirjallisuudesta virittäen näin antoisia keskusteluja ja ahaa-elämyksiä, kun pohditaan, mitä tavoitteita tämänikäisillä on.  Minua viehätti erityisesti pieni katkelma Orhan Pamukin ja hänen isänsä jännittyneestä kohtaamisesta tärkeällä hetkellä. 

Muutama esimerkki kysymyksistä:

1.  Missä ja milloin lumouduit viimeksi?  2.  Piileekö mielessäsi jokin erityinen unelma?  3.  Suhteesi rahaan?  4. Taloudellinen tilanteesi nyt ja viiden vuoden päästä? 5.  Millaista toimintaa haluat tukea?  6.  Kuinka todennäköisenä pidät sitä, että maadut sohvalle TV:n eteen seuraaviksi vuosikymmeniksi katsomaan muiden tekemisiä?  7.  Mitä itsellesi ja läheisillesi merkittävää teet tänään?   8.  Mitä hyvää elämässäsi on?

Birgit Hyvönen