Lapinkuninkaan tytär

Stina Katchadourian
Lapinkuninkaan tytär 
Schildts & Söderströms 2012

Lapinhulluna kaikki Lappia koskeva kiinnostaa. Niinpä tartuin innolla Stina Katchadourianin kirjaan, jonka kannessa komeilee pikku tyttö Lapin puvussa. Runa(Nunni) Blomqvistin ja Uno (Lale) Lindforsin rakkaustarinan kautta kirja kertoo kappaleen Suomen historiaa, kertojana sodan syttyessä kaksivuotias Stina. Nunnin ja Lalen kirjeenvaihto kirjan alussa tuntui hyvin paatokselliselta, mutta kun olin aloittanut, päätin lukea, ottaa selvää, mitä tuo nimen "Lapinkuninkaan trytär" tarkoitti.

Koin positiivisen yllätyksen. Kirja oli vaikuttava kuvaus kotirintaman oloista, Lapin sodasta siviilien näkökulmasta ja Lapin kansan evakkomatkasta Ruotsin puolelle. Kirja oli vaikuttava kuvaus myös siitä, mitä kaikkea puuttui, mistä kaikesta luovuttiin ja miten ihmiset tarvitsivat mielikuvistusta ja pitkää pinnaa selvitäkseen päivästä toiseen. Kirja oli myös kuvaus lapsen jakuvasta pelosta siitä, palaako isä sodasta. Niin kauan kun äiti kirjoittaa isälle pieni tyttö voi olla varma siitä, että isä on hengissä.

Syksyllä luin Annti Tuurin Rauta-anturan, joka käsittelee Lapin sotaa sotilaan näkökulmasta. Stina Katchadourianin kirja täydentää kuvaa tuosta Suomen historian ajanjaksosta..

Suosittelen!

- eila