Aarresaaret : miehet jotka ryöstivät maailman /           Mafia export : miten Cosa Nostra, Camorra ja 'Ndrangheta ovat valloittaneet maailman /

Nicholas SHAXSON : AARRESAARET : Miehet jotka ryöstivät maailman  (Into  2012)
Francesco  FORGIONE : MAFIA EXPORT : Miten COSA NOSTRA, CAMORRA JA 'NDRANGHETA ovat valloittaneet maailman  (Atena 2012)

Kaksi kirjaa, kaksi syväsukellusta kansainväliseen talousrikollisuuteen, joka ei kaihda mitään kuolemansyntiä.

AARRESAARET-kirjassa tutkiva taloustoimittaja Shaxson on kaivanut esille runsaasti taustatietoa globaalin veroparatiisijärjestelmän syntymiseen vaikuttaneista tekijöistä ja sen seurauksista.  Esim. kehitysmaat, joiden luonnonrikkauksia raakasti ryöstetään, ovat puolustuskyvyttömiä - mutta myös kehittyneiden maiden talous on kriisissä taloushuijausten ja veronkierron vuoksi.  "Yli puolet maailmankaupasta ja kaikesta pankkivarallisuudesta kulkee veroparatiisien kautta", toteaa Shaxson.  Pankkien avustuksella järjestäytyneelle rikollisuudelle on luotu vahva kasvualusta, ja se on syypää maailmanlaajuisiin finanssi- ja talouskriiseihin.

Laiton kansainvälinen rahaliikenne ei keskity vain eksoottisiin paratiisisaariin jossain kaukana - se on pesiytynyt tiukasti moneen Euroopankin maahan kuten Sveitsiin ja Britanniaan.  Näitä väärinkäytöksiä kirjassa selvitetään, kuten myös alan termejä, esim. offshore-malli, salaisuusvaltiot, pöytälaatikkopankit jne.  Vaikka kirja sisältää vaikeatajuista kapulakieltä ja paljastetut väärinkäytökset saavat mielen kiehumaan, kannattaa siihen perehtyä vakavasti.  Tekijä esittää lopussa useita ehdotuksia laittoman rahaliikenteen ja veronkierron pysäyttämiseksi.


MAFIA EXPORT -kirjassa Forgione (mafianvastaisen komission entinen johtaja, opettajana L'Aquilan yliopistossa, jatkuvasti turvamiesten vartioimana) keskittyy kolmeen eteläitalialaiseen mafiaan eli rikollisjärjestöön, joiden kotipaikat ovat Sisilia, Calabria ja Napolin alue, mutta toiminta-alue ympäri maailman. 

Italialaisten mafioiden liikevaihto on suurempi kuin Slovenian, Viron ja Kroatian yhteinen bruttokansantuote, joka on yhteensä 89 miljardia euroa.   On arvioitu, että mafioiden Cosa Nostra, Camorra ja 'Ndrangheta vuosiliikevaihto nousee 120 - 180 miljardiin euroon!  Mafioiden harjoittama "liiketoiminta" käsittää laillisen yritystoiminnan ohella aseiden salakuljetusta, väärennettyjen tuotteiden valmistamista, laitonta työvoimaa, prostituutiota, elinkauppaa ja huumekauppaa.  Huumelastit Etelä-Amerikasta ja Etelä-Afrikasta tuodaan Espanjaan, jonka lainsäädäntö ei tarjoa välineitä taistelussa mafiaa ja rahanpesua vastaan.  V. 2008 yksistään Italiassa myytiin yli 100 tonnia kokaiinia, joka jalostettuna on määrältään nelinkertainen. 

Mafian mustat lonkerot pitävät kuristusotteessa yllättävän monia maita Euroopassa ja ympäri maailman.  Kirjasta löytyy mafiakartat Espanjaan, Portugaliin, Saksaan (!) ja Australiaan sekä maa- ja kaupunkikohtainen luettelo näiden kolmen klaanin asuin- ja toimipaikoista : mm. 19 Euroopan valtiota, edellä mainittujen lisäksi mm.: Ranska, Iso-Britannia, Hollanti, Puola, Romania ja Sveitsi.  Jos suunnittelet turisti- tai työmatkaa joihinkin näistä maista, kannattaa ensin lukea nämä kaksi kirjaa - matkaoppaat eivät kerro kaikkea.  Myös luottamushenkilöiden, lakimiesten ja lainsäätäjien pitäisi tutustua kumpaankin kirjaan.

Birgit Hyvönen
p.s. Aiheesta lisää:  Saviano: Gomorra: Mafian valtakunta (2007) sekä Wierup: Ruotsin mafia (2011).