PIRKKO  KOSKENKYLÄ  : POHJANTUULI   (Airut kustannus 2012)

Kotimaisen historiallisen romaanin ystäville Koskenkylän Pohjantuuli tulee olemaan mieluista luettavaa.  Tuhti kirja, yli 600 sivua, mutta ei pitkästytä missään vaiheessa. 

Kirjassa eletään ajanjakso 1853-1890 alkaen Pohjanmaan ruotsinkieliseltä rannikkoseudulta.  Venäjän keisarien alaisuudessa Suomen älymystön rohkeimmat haaveilevat itsenäisestä isänmaasta sekä suomen kielen vahvistamisesta viralliseksi ruotsin ohella.  Mutta köyhä kansa ei jaksa ajatella kuin jokapäiväisen ruoan hankintaa perheelle.  Ystävykset Anna ja Aune ovat luonteeltaan aivan erilaiset: nöyrä ja arka Anna haaveilee rakkaudesta ja opettajan ammatista, kun taas rohkea ja uhmakas Aune kapinoi yhteiskunnan epäkohtia ja miesten mielivaltaa vastaan.   Hän päättää omistautua ajamaan parannuksia naisten ja lasten sorrettuun asemaan. 

Monenlaiset vastoinkäymiset ja pettymykset, katovuodet ja nälänhätä, sairaudet ja kuolema koettelevat vuosien varrella.  Lukija saa myötäelää monen perheen kohtaloita Pohjanmaalla.  Sivuilla kohdataan jopa Zakari Topelius ja Minna Canth. Mutta Annan ja Aunen ystävyys kestää ja vahvistuu, vaikka heidän tiensä eriävät.  Kaikista murheista huolimatta aina päällimmäiseksi nousee toivo paremmasta. 

Yksi kirjan suurimmista ansioista on eri murteiden hersyvä ja sutjakka käyttö.  Juoni etenee mukaansatempaavasti sitä mukaa kuin kirjan henkilöt liikkuvat milloin merille, milloin Helsinkiin, Tampereelle, Viipuriin ja aina Amerikkaan asti. 


Birgit Hyvönen