Steve CHALKE : SEIS!  PYSÄYTÄ IHMISKAUPPA!   (Suomen Lähetysseura 2011)

Tämä ei ole vampyyrikirja eikä fantasiaa.  Tässä on dokumentti tämän päivän ihmiskaupasta ja orjatyövoimasta - ja koskettaa myös Suomea.  Ihmiskaupan uhreiksi joutuu vuosittain arviolta 2,5 miljoonaa ihmistä - ei ainoastaan köyhissä kehitysmaissa jossain kaukana, vaan myös Euroopassa.

Näitä uhreja ovat seksiorjiksi ostetut tai varastetut lapset - tytöt ja pojat - sekä naiset.  Oman karun tarinansa kertovat ne harvat naisuhrit, jotka ovat päässeet pakenemaan.  Sitten ovat lapsisotilaiksi pakotetut: arviolta 300 000 lasta, joista tyttöjä 30 %.  Orjatyövoimaa - ja varsinkin lapsia - käytetään monilla aloilla, esim.: tee, kahvi, kaakao, puuvilla, farkut, matot, matkapuhelimet jne. - Olemmeko me suomalaisetkin tietämättämme orjapiiskureita?

Suklaateollisuus käärii valtavat voitot, varsinkin joulun aikaan, mutta moniko tietää, että suklaan raaka-aineen kaakaon hankkimiseksi tuhannet lapsiorjat kärsivät pelloilla verille asti piiskattuina?  Maailman suurin kaakaon tuottaja on Norsunluurannikko. Kuluttaja-lehden (2011:8) mukaan tuossa maassa kaakaoviljelmillä työskentelee 200 000 lasta, joista 12 000:n arvioidaan olevan ihmiskaupan uhreja.  Samassa lehdessä Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala toteaa, että jotkut suuret ylikansalliset yhtiöt, esim. Mars-yhtiö, on ilmoittanut siirtyvänsä asteittain sertifioidun kaakaon käyttöön, eli Reilun kaupan raaka-aineisiin.  Suomessa Fazer, Panda, Leaf ja Brunberg ovat vielä "pahasti jälkijunassa", toteaa Vartiala.

Kirjassa annetaan meille tavallisillekin kuluttajille ohjeita, miten voimme toimia orjatyövoiman käytön vähentämiseksi.  Kuluttajilla on valta vaikuttaa; siitä esimerkkejä löytyy.  Kirja kannattaa ehdottomasti lukea! 

Birgit Hyvönen