kansikuva

Sisko LATVUS : KAUKANA OMALTA MAALTA  (WSOY 2011)

Stalin vainosi inkerinsuomalaisia ja halusi hävittää suomalaisen kulttuurin Neuvostoliitosta kokonaan. Moni sai surmansa vainoissa, tuhansia joutui evakkoon Siperiaan.  Vuonna 1942 talvella Leningradin alue tyhjennettiin inkeriläisistä, jotka kuljetettiin ensin kuorma-autoilla Laatokan jäiden yli  ja sitten heidät lastattiin juniin härkävaunuihin.  Matka Siperiaan kesti monta viikkoa.

Kirjan Paavo on 13-vuotias Siperianmatkan alkaessa. Mukana on  äiti ja kaksi pienempää sisarusta. Isä on ollut sodassa, mutta hänetkin karkotetaan ja laitetaan samaan junaan.  Tapahtumia seurataan Paavon silmin. Kylmyys, alituinen nälkä, pelko, sairaudet ja täit tulevat tutuiksi, mutta onneksi vanhemmat tuovat lapsille turvan tuntua.  Matkalla ystävystytään kohtalotovereihin, joita ovat myös eestiläiset.  Seuraa Paavon kehityskertomus lapsesta nuoreksi mieheksi, vastuunkantaminen ja - rakastuminen.  Kovissa elämänolosuhteissa seuraa pettymys toisensa perään, mutta omien vanhempien ja isovanhempien antama tuki ja esimerkki kantavat sittenkin.  Paremman tulevaisuuden eteen kannattaa ponnistella.

Tämä Junior Finlandia -ehdokkaisiin kuuluva kirja sopii hyvin 8.-9.-luokkalaisille Suomen historian oheislukemistoksi.  Se tempaa mukaansa myös aikuisen.  Pysäyttää häpeämään tämän päivän "kaikki mulle nyt heti" -mentaliteettia sekä yletöntä ruoan tuhlaamista.

  Birgit Hyvönen