Niin monta Mount Everestiä : tytär, äiti ja haave /

Diana WEBSTER & Victoria WEBSTER : NIIN MONTA MOUNT EVERESTIÄ  (Tammi 2011)

Kertomus alkaa suomalaisesta synnytyssairaalasta, jossa Diana Webster 35-vuotiaana saa esikoisensa. On vuosi 1965. Synnytys on vaikea, ja vauva kärsii happivajauksesta, minkä johdosta hänet myöhemmin todetaan lievästi CP-vammaiseksi.  Hätäkastetta varten äidin on äkkiä keksittävä tyttärelle nimi.  Jokin V-alkuinen, "V niin kuin voitto", hän miettii.  Victoria!  Nimikirjaimet V W ovat isän mielestä hauskat - onhan siinä hänen nimikkoautonsa.

Kautta kärsimysten voittoon vie pienen Victorian tie lapsuudesta koululaiseksi, sitten opiskelijaksi ja vihdoin unelma-ammattiin lääkäriksi.  Tämä tie kuvataan ensin Diana-äidin - lukuisten englannin kielen oppikirjojen tekijän - silmin; ja sitten kertojaksi vaihtuu Victoria.  Muiden ihmisten ennakkoluuloisuus ja ilkeys, koulukiusatuksi joutuminen ja yksinäisyys ovat kovia haasteita lapselle ja nuorelle - sekä vanhemmille.  Omien vanhempien rakkaus, tuki sekä luottamus lapsen lahjakkuuteen kasvattavat Victorialle  peräänantamattoman taisteluhengen.  

Uskon tämän kirjan ilahduttavan monia lukijoita ja antavan rohkaisua vastaavissa koettelemuksissa kamppaileville.  Toivottavasti se myös vähentää typeriä ennakkoluuloja. 

Birgit Hyvönen