Hoivakodin kissa Oscar /

David  DOSA:  HOIVAKODIN  KISSA  OSCAR  (Otava 2011)

Tämä kirja on omistettu dementiapotilaiden perheille ja omaishoitajille kaikkialla maailmassa.  Kirjoittaja on geriatri, joka työskentelee lääkärinä muistisairaiden hoivakodissa Yhdysvalloissa. USA:ssa on Alzheimer-potilaita yhtä paljon kuin Suomessa asukkaita ja omaishoitajia ainakin saman verran - puhumattakaan muista muistisairaista.  

Lääkäri Dosa kuvaa kirjassaan sekä potilaitaan että heidän omaistensa tuntoja ja kokemuksia siitä, mitä ongelmia tulee, kun läheisen muisti pettää.  Tässä hoitokodissa elää myös useita lemmikkieläimiä, joiden läsnäolon vaikutusta potilaisiin Dosa tutkii.  Dosa itse ei pidä kissoista, mutta erityisesti Oscar-kissan käytös  pakottaa hänet kunnioittamaan sen viisautta: jostain syystä Oscar valikoi potilaista aina sen, jonka kuoleman hetki lähestyy, ja menee tämän potilaan huoneeseen - niin ja sängylle asti kerälle kehräämään!  Mistä se tietää? Miten potilaat tai omaiset kokevat tämän? Entä henkilökunta?  -   Kappaleiden alkuun on otettu sitaatteja kissoista, esim.: "Olen tutkinut monia filosofeja ja monia kissoja. Kissojen viisaus on äärettömän ylivertaista." (Hippolyte Taine) tai: "Kissa on arvoitus, johon ei ole ratkaisua." (Hazel Nicholson) ja vielä: "Koiralla on omistaja. Kissalla on henkilökuntaa." (Tuntematon).

Kirjan lopussa on hyviä käytännön neuvoja omaishoitajille, jotta he eivät itse palaisi loppuun hoitaessaan dementikko-omaistaan.  Mielenkiintoinen ja lämminhenkinen kirja.

Birgit Hyvönen