Piiat /

Kathryn  STOCKETT :  P I I A T  (WSOY 2010)

Rotusorto. 1960-luku. Mississippi. Presidentti Kennedyn murha. Martin Luther King. Jacksonin kaupunki.  Pala elettyä historiaa. Siinä rakennuspalikat romaanille, joka on sekä kunnianosoitus sorretuille mustille palvelijoille ja orjille että valkoisen kirjailijan anteeksipyyntö ja häpeän tunnustus.  Esiin tuleva epäoikeudenmukaisuus ja ylenkatse saa lukijankin tunteet kiehumaan.

Sankarittareksi nousee nuori valkoinen kapinallinen nainen, Miss Skeeter.  Hän haluaa nousta taisteluun mustien oikeuksien puolesta.  Hän kuulee monen mustan kotiapulaisen surulliset elämäntarinat.  Samaan aikaan hän murehtii äitinsä vakavaa sairautta - ja sulhasehdokkaidenkin kanssa on ongelmia.  Kirja ei kuitenkaan vajoa synkkyyteen, vaan huumori puskee esiin monesta raosta.  Valkoisten työnantajien eli arvon rouvien (lue: armottomien rouvien) edesottamuksia kuvataan hirtehisen koomisesti.  He tekevät mm. hyväntekeväisyyttä keräämällä varoja Afrikan mustille lapsille - tavalla joka paljastaa heidät tekopyhiksi typeryksiksi.

Miss Skeeter ja kotiapulaiset yhdistävät voimansa ja taitonsa ja ryhtyvät uhkarohkeaan hankkeeseen, jonka saavuttaminen vaatii "verta, hikeä, kyyneleitä" - ja oveluutta.  Ja paljon muuta.  Loppua kohti kirjan voimistuvaa imua ei voi vastustaa, sillä jännitys kasvaa ja 'dead-line' lähestyy.  Jacksonin kaupungissa kuohuu ja armottomien rouvien takaa-ajo piiskaa lukijankin verenpainetta...  Kirjaa voi suositella kaikenikäisille naisille.  Siitä on myös tekeillä elokuva.

Birgit Hyvönen