Vain tytär : eräs selviytymistarina /

Sarita  SKAGNES :  VAIN  TYTÄR  (Tammi 2010)

Punjab. Etsin kauan kartasta.  Punjab on osavaltio Pohjois-Intiassa.  Joka viides punjabilaistyttö on surmattu vauvana - tai jo ennen syntymää.  Vain siksi, että on tyttö.  Samasta syystä Intian väestöstä arvioidaan puuttuvan 50 miljoonaa (= 50 000 000!!!) naista.

Kirjan Sarita on kotoisin Punjabista.  Hänkin syntyi ei-toivottuna lapsena, hän oli jo kolmas tytär.  Oma isä yritti tappaa hänet, mutta epäonnistui.  Isä käyttäytyi hirveän väkivaltaisesti vaimoaan ja tyttäriään kohtaan.  Perheen uskonto on sikhiläisyys, joka on hindulaisuudesta kehittynyt uskonto, mutta sikhit ovat olleet sotajalalla sekä hindujen että muslimien kanssa.  Perinteinen "kunnia"-käsitys tuottaa tytöille nöyryytystä ja orjuutta.  Kun sitten perhe muuttaa Norjaan asumaan, eivät Saritan vaikeudet suinkaan lopu.  Kaiken muun lisäksi hän saa norjalaisten taholta pilkkaa "mutakuonona".

On uskomatonta, että Sarita selviytyy hengissä ja selväjärkisenä vuosikymmenten painajaisesta.  Kun hän sitten rakastuu norjalaiseen Alexiin, alkaa henkeäsalpaava pelastusoperaatio.  Ja vihdoinkin Sarita voi aloittaa ihmisarvoisen elämän naisena - tosin sillä on kova hinta:  avioliitto norjalaisen kanssa tuo intialaiselle perheen "kunnian" häpäisemisen, joten suku rankaisee mm. katkaisemalla kaikki yhteydet.  Tämä selviytymistarina voi rohkaista monia sorrettuja hakemaan apua.  Ennen kaikkea se ravistelee meitä tietämättömiä skandinaaveja.

Birgit Hyvönen