Olemisen talossa : hidastajan vuosi /

Jaana-Mirjam MUSTAVUORI : OLEMISEN TALOSSA (Kirjapaja 2009)

ET-lehdessä oli kuvattu ja haastateltu suomalaista eläkeläispariskuntaa, joka lähti au pairiksi Malesiaan.  Vie sanoma -lehdessä oli haastateltu toista suomalaista eläkeläispariskuntaa, joka meni vapaaehtoiseen auttamistyöhön israelilaiseen vanhainkotiin.  Heillä oli unelma vieraasta maasta ja kulttuurista ja halu palvella - ja he toteuttivat unelmansa!

Mustavuori unelmoi "hidastajan vuodesta" maalla - pois Helsingin hektisestä hullunmyllystä, uran uuvuttavasta vauhtikierteestä, mediasaasteesta ja kaikesta melusta.  Hänenkin unelmansa toteutui.  Hän sai viettää kymmenen kuukautta maalla, Valkeassa Talossa, kissan ja koiran kanssa.  Hiljaisuudessa, luonnon rauhan ja moninaisuuden keskellä hän oivalsi monia ahaa-elämyksiä.  Työelämässä hän oli touhukas, tehokas ja koko ajan puhuva Martta.  Nyt hänen sisältään löytyi myös hiljainen Maria. "Kun Martta puhuu, en kuule omia ajatuksiani, puhumattakaan muiden ihmisten ajatuksista.  Puhuminen vie myös voimia, varsinkin silloin kun puhe ei tule sydämestä vaan päästä. Toiset ihmiset ja itsensä voi puhua pökerryksiin...  Ei ihme, että nautin maalla yksin olosta. Saan rauhan omalta puheliaisuudeltani... tulee tilaa Marialle, joka on hiljaisuuden ystävä..."

Kirja kertoo hauskasti ja elävästi Mustavuoren kokemuksista "hidastajana" maalla, avaa silmät huomaamaan luonnon rikkaudet sekä tarjoaa monia kirjavinkkejä ja monien filosofien oivalluksia. "Runoilla on voima tehdä maailmasta ihmiselle koti." (Bachelard)  Lopussa Mustavuori toteaa: "Kiitän joka ilta ennen nukkumaan menoa kolmesta kuluneen päivän oivalluksesta, tapahtumasta, ihmisestä tai kokemuksesta... Tunnen itseni rikkaaksi.  Se kasvaa, mille antaa huomionsa, ja jos kiinnittää tietoisesti huomíota kiitollisuuden aiheisiin, kiitollisuus valtaa alaa... Murehtiminen ja valittaminen jäävät taka-alalle."  - Jos pidit Kati Tervon KESÄPÄIVÄKIRJAsta tai Eija Wagerin kirjoista, pidät varmaan myös tästä!

Birgit Hyvönen