Marja DAHLSTRÖM - Sirkka MINKKINEN :  LOPPUKIRI

Jos saisit itse päättää, miten ja missä haluaisit viettää vanhuutesi?  Unelmia pitää olla ja niitä voidaan myös toteuttaa!  LOPPUKIRI kertoo vaihtoehtoisesta asumisesta seniori-iässä ja siitä, miten puuhakkaat naiset (ja miehet?) vuosien sitkeydellään saivat unelmansa toteutumaan:  v. 2006 valmistui Helsingissä seitsemänkerroksinen talo 72 uuden asukkaan suureksi riemuksi.  Kuuden vuoden uurastus kannatti.

Tässä kirjassa kymmenet asukkaat kertovat kokemuksiaan yhteisöllisestä asumisesta, jossa laitetaan ruokaa ja syödään yhdessä, harrastetaan monenlaista, kukaan ei jää yksin.  Erilaisten ihmisten kanssa toimiminen voi olla haasteellista, mutta myös antoisaa ja virkistävää.  Turvallisuuden tunne vahvistuu, naapuriapu toimii.  Palvelujen tilaus tulee halvemmaksi suuremmalle joukolle kuin yksittäin tilattuna.  Asukkaiden ikä vaihtelee 54 - 88 vuoden välillä tällä hetkellä. Asuntojen koot 36 - 80 neliötä.  Asukkaat saivat itse osallistua arkkitehdin kanssa niiden suunnitteluun.  Uusia kiinnostuneita olisi tulossa jo uuden talon verran.

Kirjassa on myös tietoiskuja vanhenemisesta sekä yhteisöllisyydestä (josta viittaus mm. kirjaan Markku T. Hyyppä: Elinvoimaa yhteisöistä, 2002).  Kirja sisältää kuvia rakennuksesta ja asukkaista - niitä voi katsella lisää nettisivuilta.  Miksei vastaavia senioritaloja voisi rakentaa muuallekin!  Löytyykö Pohjanmaalta ahaa-elämyksen saaneita puuhanaisia ja -miehiä?

Birgit Hyvönen