Solveig TORVIK :  ÄITIEN VEREN PERINTÖ : Romaani suomalaissyntyisistä siirtolaisnaisista  (Minerva 2008)

Norjasta Amerikkaan muuttanut Solveig Torvik on tehnyt suururakan selvittäessään salapoliisin sinnikkyydellä sukunsa menneiden polvien salaisuuksia ja jäljittäessään isoäitinsä ja tämän äidin juuria.  Tutki-mus vei lopulta hänet Pohjois-Pohjanmaalle Rantsilan kirkonkirjoja tutkimaan.

Romaani on todella mukaansatempaava kertomus, joka alkaa vuodesta 1874, jolloin Maria - kirjoittajan isoisoäiti on 26-vuotias ja toimii piikana Rantsilassa. Elämä on taistelua leivästä; lisäksi Maria joutuu kokemaan huutavaa vääryyttä.  Hän lähettää 12-vuotiaan tyttärensä Kaisan veljensä matkaan jalkapatikassa Pohjois-Norjaan etsimään parempaa toimeentuloa.  Eipä osannut äiti kuvitella, millaisiin koettelemuksiin tyttärensä joutuu!  Norjalaiset halveksivat lappalaisia, saamelaisia ja kveenejä, joiksi he suomalaisia kutsuivat.  - Mutta norjalaisetkin joutuvat aikanaan sorron alle, kun saksalaiset miehittävät maan.

Kirjan alkuperäinen nimi on "Nikolai's fortune".  Nikolai on Marian tyttären isä, mutta he eivät olleet naimisissa, sillä Nikolai muutti Amerikkaan "rikastumaan" ennen kuin sai edes tietää lapsesta.  Se mitä Nikolaille loppujen lopuksi tapahtui, selviää vasta lopussa. Kirja kattaa neljän sukupolven sisukkaita naisia - heistä nuorinta polvea edustaa Hanna, joka on kirjoittaja itse.  Vahva romaani tosielämästä niille, jotka eivät kaipaa "hömppäkirjoja"!

Birgit Hyvönen