Liisa Liimatainen: Iran : Huntu ja haaste; yritys   ymmärtää Iranin yhteiskuntaa

Tunnettu ulkomaiden uutistoimittaja Liisa Liimatainen avaa kirjallaan tietopaketin, ei ainoastaan tämän päivän Iraniin, vaan myös sen historiaan ja yhteiskunnallisiin taustatapahtumiin. Hän itse toteaa johdannossaan, että häntä "häiritsi maata ulkopuolelta tarkkailevien rajaton tietämättömyys.Tällä vuosikymmenellä Iranista on tullut pahuuden akselin keskeisin maa. Siksi on poliittisesti vaarallista tietää niin vähän maailmanpolitiikan syntipukista."  Iranin sisällä on toinen Iran, joka "taistelee ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja demokratioan puolesta."

Kirja perustuu tekijän 11 vuoden matkakokemuksiin sekä yli 70 haastatteluun tässä maassa.  Koko maailma on seurannut tämän kesän presidentinvaaleja Iranissa.  Niiden ääni, jotka pettyivät vaalitulokseen, kun konservatiivit voittivat, kuuluu kirjan haastatteluissa.  Kirja tuo hyvin esiin jännitteet konservatiivien ja uudistusmielisten välillä.

Kirjassa esitellään kaavio Iranin valtion instituutioista sekä hengellisen muslimijohtajan valtaa.  Haastateltujen joukossa on sekä korkeasti koulutettuja miehiä ja naisia että köyhemmän maaseudun asukkaita, joilla ei paljon koulutusta ole. Naisten asema ja sen parantaminen on keskeisesti esillä, vaikka todetaankin, että monet koulutetut iranilaisnaiset käyvät työssä. Mutta silti monet naiset kokevat käsittämättömiä vangitsemisia ja väkivaltaa kunniamurhaan asti. Maaseutu ja kaupunki ovat kaksi ihan eri maailmaa, jopa Pohjois-Teheran ja Etelä-Teheran poikkeavat toisistaan.  Älyllinen eliitti on joutunut vainojen kohteeksi, monet vankilaan tai vain "kadonneet".  Sananvapautta ja median uutisointia on nykyisen presidentin kaudella rajusti "leikattu", monia lehtiä lakkautettu.  Nykytekniikka on kuitenkin avannut uudet ovet maailmalle netin kautta, ja varsinkin nuoret aikuiset vaikuttavat sitä kautta.  Nettipäiväkirjoista on tullut suosittuja. Tosin Iraniin ollaan luomassa netti- ja tietokonerikoksiin erikoistuva tuomioistuin, joka hyödyntää nettisivuja suodattavaa robottia...

Mielenkiintoista oli lukea edesmenneen imaami Khomeinin tyttärentyttären ajatuksia - hän muuten on naimisissa edellisen uudistusmielisen presidentti Khatamin veljen kanssa... -  Yllättävää oli, että Iranin julkinen terveydenhoito on kehitetty pitkälle ja myös maaseudulla. Perustason terveydenhoito kylissä on ilmaista.  Myös naislääkäreitä on.  Tämä kirja voi siis oikaista vääriä luuloja...  ja vahvistaa pahimpia luuloja, kun lukee Iranin vähemmistöjen kohtaloista.

Birgit Hyvönen