Frédéric Beigbeder on kohuttu ranskalainen, entinen mainosmies ja nykyinen kirjailija. Läpimurtoromskullaan 99 frangia hän järjesti itselleen potkut irvailemastaan mainosmaailmasta. Kirjan nimi muuttuu koko ajan maailmalla myyntihintansa mukaan. Suomen markkinoilla se kulkee kahdella eri nimellä: 24,99 € (kovakantinen) ja 8,99 € (pokkari).  Kirjasta tehty elokuva on saanut vastikään Suomen ensi-iltansa, kirjailija esiintyy myös itse elokuvassa.

Kumma, ettei tätä kulttikirjaa löydy ainoastakaan Kirikirjastosta – voisikohan sen hankkia?

 

Beigbederin uusin suomennos, Apua anteeksi, jatkaa samalla ironisella linjalla kuin em. kirjakin. Piikittelyn kohteena on nyt etenkin kauneuden ja nuoruuden ihannointi ja sen ympärillä pyörivä raaka bisnes sekä vähän myös kaikki me säälittävät mainoksen uhrit suuryritysten totalitarismin kynsissä. Päähenkilö, pintaliitäjä mainosmies Octave Parango etsii kirjassa paitsi itseään, myös meikkitehtaan tarkoituksiin sopivia täydellisen kauniita kasvoja. Kasvoja, joihin kaikki maailman 3 miljardia naista haluaa samaistua. Ja mistäpäs muualta hän niitä etsisi, jos ei Venäjältä.

 

Nelikymppinen Octave ressukkakaan ei haluaisi millään vanheta, mm. näin hän puhuu: " Otin käyttöön kaikki vanhat temppuni kieltääkseni ikääntymiseni! Hyvä keino pysyä nuorena on käyttäytyä kuin keskenkasvuinen pikkupoika. Se ei vaadi mitään muuta kuin, että rakastaa naisia, joita ei saa, ja hylkää naiset, jotka saa. Minä olin kenties kyvytön rakastamaan. Ja kyvyttömyydestä taas seuraa syyllisyys. Käytin huumeita herättääkseni itsessäni tunteita, joita en enää muuten tuntenut."

 

Suosittelen kirjaa kaikille nykymaailman meininkiä ihmetteleville. Anita