Anneli Könni: Armonkoti : Turvapaikka Thaimaassa (2008)

Thaimaan lomaparatiisin hiekkarannat ja ystävällinen väestö matkaoppaiden mainoksissa luovat monen silmiin kuvan onnellisesta ja houkuttelevasta unelmalomapaikasta.  Kannattaa kuitenkin tutustua tämän buddhalaisen maan synkempäänkin puoleen. 

Thaimaassa naisen asema on tosi heikoilla. Ihmiskauppa on räikeää, mutta viranomaiset ovat neuvottomia.  Agentit kiertävät köyhiä kyliä ja ostavat rahalla nuoria tyttöjä seksiorjiksi - tosin vanhemmille he valehtelevat vievänsä tytöt hyviin työpaikkoihin lastenhoitajiksi tai tehtaisiin.Ja isät myyvät lapsensa rahanpuutteessa. - Nuorten poikien kohtalona taas on usein huumeet.  Opiskelijamaailmassa vapaa seksi ja maksullinen seksi on hyvin yleistä. 

Kun sitten yksinäinen teinityttö tulee raskaaksi, se merkitsee tässä yhteiskunnassa niin suurta häpeää, että hän yleensä joko yrittää laitonta aborttia tai tekee itsemurhan.   Häpeän vuoksi kotiin ei ole menemistä.  Näiden epätoivoisten teiniäitien auttamiseksi perustettiin Bangkokiin kristillinen turvakoti "Armonkoti" vuonna 1987, jotta nämä nuoret äidit ja heidän lapsensa pelastuisivat elämälle.

Tällaisen turvakodin vaiheista, sen asukkaista ja työntekijöistä kertoo Anneli Könnin kirja: "Armonkoti, turvapaikka Thaimaassa".  Anneli Könni on työskennellyt Thaimaassa 1979-2006 Suomen Lähetysseuran työntekijänä.  Nykyisin eläkkeellä ollessaan hän toimii aktiivisesti Suomessa asuvien thaimaalaisten naisten hyväksi.

Birgit Hyvönen