N. 30 km:n päässä Turusta on Seilin saari, jolle on kirkonkirjojen mukaan haudattu 663 spitaalista eli leprapotilasta 1600-1700 -luvulla.  Paluuta Seilistä ei ollut, sinne määrätyn oli vietävä mukanaan laudat ruumisarkkua varten. Isonvihan jälkeen saarelle sijoitettiin myös mielisairaita.  1900-luvun alussa Suomessa oli vielä lähes sata leprapotilasta.  Maailmassa arvioidaan n. 4 - 6 miljoonan ihmisen sairastavan lepraa tällä hetkellä.

Sinikka Lehtinen on sijoittanut mielenkiintoisen romaaninsa tapahtumat osittain Seilin saarelle. Kirja kertoo onnellisesta Mariasta, joka on vihitty isoon taloon nuoreksi emännäksi.  Nuorten onni muuttuu kuitenkin järkytykseksi, kun Maria ensimmäistä lasta odottaessaan, joutuu ilkeän juonittelun uhrina karkotetuksi Seilin saarelle, vaikka on terve.  Kirja perustuu osittain tositapahtumiin 1700-luvulta, mutta itse tarina on kuvitteellinen.

Lehtinen kuvaa karua elämää saarella uskottavasti.  Kuoleman ja sairauden keskelläkin aikanaan alkaa pilkottaa toivo ja usko kaikkivaltiaaseen Jumalaan. Kirja on helppolukuinen ja tekstikoko suuri, sopii huononäköisellekin.

Birgit Hyvönen